Kowa TSN-99A + 40x XW laajakulma koekatselussa

Etusivu > Optiikka-arvosteluja

Kowa TSN-99A + 40x XW laajakulma koekatselussa
Kowa TSN-99A + 40x XW laajakulma koekatselussa
Kowa TSN-99A + 40x XW laajakulma koekatselussa
Kowa TSN-99A + 40x XW laajakulma koekatselussa
Kowa TSN-99A + 40x XW laajakulma koekatselussa
Kowa TSN-99A + 40x XW laajakulma koekatselussa
Kowan TSN-99A kaukoputki on siro kokoisekseen
Tuotekoodi
SKW3084
Toimitusaika alk.
1-2 pv
Toimituskulut alk.
Kowa TSN-99A testissä

Kowa 99A koekatselussa 40x laajakulmalla

Sain Kowa TSN-99A kaukoputken koekatseluun 4.8.2021 pariksi aamupäivän tunniksi merenrannalle tuulettomana ja aurinkoisena päivänä. Väreilyä ei aluksi ollut lainkaan ja näkyvyys oli erittäin hyvä. Vertailuparina putkelle oli Swarovskin BTX 35x95 kaukoputki (Swarovskin BTX malli on kahdella silmällä katsottava malli). Kowassa minulla oli 40x laajakulma sekä 1,6x telejatke, jolloin kaukoputken suurennos oli 64x. Swarovskissa käytin 1,7x telejatketta, jolloin suurennos BTX putkessa oli 60x. Olosuhteet olivat erinomaiset.

Enimmäkseen tarkkailin 3 - 5 km päässä olevia kohteita, mutta myös reilun 13 km päässä olevaa luotoa. Alun testauksen tein molemmilla putkilla telejatkeen kanssa. Ensimmäiseksi Kowan putkessa kiinnitti huomiota kuvan kirkkaus, se oli selvästi kirkkaampi kuin Swarovskin BTX (jatkossa vain BTX). Kolmen ja puolen kilometrin päässä sivuvalossa luodolla seisovien haahkojen puvun ruskean eri sävyt erottuivat selvästi, kun BTX:llä linnut näyttivät tasaisen tummilta ja värisävyjä oli vaikea havaita. Kowan kuva oli erittäin terävä ja sävykäs ja lintujen tunnistus Kowan TSN-99A putkella oli vaivattomampaa kuin BTX:llä. Osaltaan tähän oli syynä kirkkaampi kuva, kohteista näkyi yksikertaisesti enemmän yksityiskohtia ja sävyjä kirkkauden ansiosta. Kowa vaikutti myös terävämmältä ja erotuskykyisemmältä. Veden pinnalla yli neljän kilometrin päässä kelluvat riskilät oli paljon vaivattomampi huomata Kowan 99A kuin BTX:llä ja riskilöiden siiven valkoinen laikku erottui helpommin lentäviltä linnuilta Kowalla kuin BTX:llä. Samoin merellä liikkuvien alusten rungon teksteistä sai nopeammin ja kauempaa selvää verrattuna BTX:ään. Osaltaan tähän oli syynä mustan ja valkoisen selkeämpi erottelu, mihin taas vaikutti selkeästi kirkkaampi kuva verrattuna BTX:ään. Tämän vuoksi esimerkiksi tummaa luotoa vasten olevat linnut oli helpompi huomata Kowalla kuin BTX:llä. Kowan TSN-99A kuva sai samanlaisen tunteen kuvan parannusvaikutuksesta kuin olisi verrannut Swarovskin EL mallia Swarovskin uusimpaan NL Pure malliin, kuva oli todella vaikuttava. Lisäksi Kowan näkökenttä on selkeästi laajempi kuin BTX:n, mikä edesauttaa kohteiden löytämistä tai helpottaa staijausta kaukoputkella. Ainoa, missä Kowa hävisi, oli BTX putken katsomisen helppous. Käytin Kowan kanssa parempaa vasenta silmääni ja samalla pidin oikeaa silmää kiinni. Tuloksena oli että oikea silmä väsyi melko nopeasti. Toki tilanne helpottuu kun peittää kädellä tai jollain lapulla vapaana olevan silmän. BTX:ssä samaa ongelmaa ei ole, sillä katseluun käytetään molempia silmiä kiikarin tapaan.

Nykyputkien tehosta saa käsityksen kun lähes seitsemän kilometrin päässä olevalla luodolla seisovat ja makaavat merimetsot ja lokit sekä lentävät tiirat oli helppo erottaa. Samoin merikotka olisi helposti tunnistettavissa tuolta etäisyydeltä. Jopa 13 kilometrin päässä olevan luodon lokit ja merimetsot erottuivat kohtuullisen hyvin, lokeista ei toki pystynyt erottamaan lajeja, mutta pystyi kuitenkin sanomaan että kyseessä ovat lokit. Samoin kolmen ja puolen kilometrin päässä olevan luodon luona saalistavat pääskyt olivat helpohkosti erotettavissa molemmilla putkilla. Toki erittäin otollisella säällä oli osuutensa, mutta kertoo myös optiikan erinomaisuudesta tänä päivänä. Kokeilin putkia myös ilman telejatkeita ja Kowan 40x kirkkaus ja laaja näkökenttä (39 m vs. 32 m / 1000 m päässä) tekivät vaikutuksen, mutta ero BTX:ään kirkkauden suhteen tasoittui jonkin verran. Yleensä 35x ja 40x suurennoksella pärjää suurimmassa osassa tilanteita, mutta hyvissä oloissa esim. meren rannalla telejatkeen antamasta suuremmasta suurennoksesta on todellistä hyötyä ja sen avulla hallitsee yllättävän ison alueen. Valitettavasti en ehtinyt testaamaan zoomia maastossa, mutta täytyy palata siihen myöhemmin. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä kuinka paljon kirkkaampi kiinteä 40x okulaari olisi ollut verrattuna zoomiin.

Kokeilin seuraavana päivänä hyvin lyhyesti Kowan TSN-99A testitauluun sekä 40x ja zoomilla sekä telejatkeen kanssa että ilman. Vertailuparina oli Swarovskin ATX mallin 30-70x95. Kowa jäi ehkä hieman yllättäen aavistuksen Swarovskille, yllättäen siksi että Kowa oli niin paljon parempi maastossa verrattuna BTX malliin. Pienimmät viivaparit erottuivat Swarovskilla hieman vaivattomammin, mutta molemmilla näkyi kuitenkin sama määrä kuvioita. Samoin kuin laitoin Kowaan 30-70x zoomin, niin kuva näytti hieman himmeämmältä kuin ATX:llä. Kokeiluaika jäi hyvin lyhyeksi ja pintapuoliseksi eikä sen perusteella voi tehdä oikein mitään johtopäätöksiä. Tähtitestissä kuvio oli Kowalla toiseen suuntaan erittäin siisti eikä ulkokehällä näkynyt mitään väriä vaan kuviot olivat kaikki valkeita. Tämä kertoo erinomaisesta väriaberraation hallinnasta. Toiseen suuntaa tähtikuvio oli epäselvempi, mikä on yleistä lähes kaikilla testaamillani putkilla. Pitää palata vielä tarkemmin zoomin kanssa testaukseen, kunhan Kowan TSN-99A viralliset versiot tulevat lokakuussa myyntiin.

Kowan TSN-99A putki on yllättävän siro ja kevyt, rungon painoksi annetaan 1810 g ja zoom-okulaarin ja 40x laajakulman 370 g eli yhteensä 2180 g. Runko on magnesiumia, eikä runko ole kumipintainen monen muun tämän päivän putken tapaan, mikä sekin edesauttaa painon pitämistä alhaisena. Kowa on ainoa valmistaja, joka käyttää fluoriittikristallimineraalista tehtyä linssiä kaukoputkessaan. Yhdessä XD linssin kanssa kuvasta on saatu kromaattinen aberraatio eli väriaberraatio minimoitua. Valon eri värit taittuvat hieman eri kulmissa kulkiessaan linssin läpi, erilaisilla linsseillä tätä värihajontaa yritetään minimoida ja Kowan käyttämä fluoriittikristallilinssi on yksi parhaista väriaberraation estäjistä. Kun eri värit saadaan kohdistettua samaan pisteeseen, kuvasta saadaan terävä ja sävykäs eikä kohteiden reunoille tule värillisiä reunuksia.

Kowaan saa runsaasti erilaisia lisäosia, esimerkiksi etulinssin eteen suodattimen, erilaisia kamera- ja puhelinsovittimia, telejatkeen ja astro-okulaarisovitteen. Jalustakengässä on kaksi ruuvinpaikkaa eli kaukoputken saa kiinni pikalevyyn kahdella ruuvilla, mikä estää kaukoputken pyörimisen pikalevyyn nähden. Kaksoistarkennus on tuttu jo aiemmista 880- ja 770- malleista ja samat okulaarit ja lisävälineet kuin edellisiin malleihin, käyvät myös uuteen TSN-99 malliin. Koko ajan päällä pidettävä suojalaukku tulee lisävarusteena vasta vuoden 2021 lopulla. Uusi 40x okulaari sopii erinimaisesta puhelinskouppaukseen, eikä okulaarin kanssa puhelimen kuvaan tule mustia reunuksia vaan kuva täyttää koko kuva-alan. Linssin pinnat on nykysuuntauksen mukaan päällystetty vettä ja likaa hylkivällä pinnoitteella (kuten myös lisävarusteena saatavan suotimen pinta), mikä auttaa linssien pitämistä puhtaana.

Koekatselussa ollut malli oli vielä demolaite ja voi olla että myyntikappaleita on hiottu vielä paremmiksi. Ainakin uudella 40x superlaajakulmalla kuva oli erittäin vaikuttava ja 40x okulaarilla ja telejatkeella pitäisi pärjätä kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Palataan asiaan tarkemmin kunhan saadaan myyntikappaleet testattavaksi.

tech
tech